Cake-Baly Marcell Kizomba Top 10


Műcsarnok Sensual – Special Guest:  Cake-Baly Marcell

event_0902

Info: https://www.facebook.com/events/1515448758745627/

Cake-Baly Marcell Kizomba Top 10

Neked hogy tetszenek? Szavazz!

Mini interjú

 

Mikor kezdtél el kizombázni?

Körülbelül 1,5 éve kezdtem el a kizombát. Sok ismerősöm, akik már régóta tagjai itthon a táncos társadalomnak Nagy Tamást és a KCH-t ajánlották. Sokáig vártam Tamás Alapok I.-es órájára, de végül nem bírtam kivárni ezért belevágtam 🙂, így a kezdő lépéseket Remport Gábortól és Benya Annamaritól sajátítottam el.

Miért kezdtél el kizombázni?

Egy “Salsa a Tónál” bulin láttam először a kizombát. Akkor még egy belső helység adott helyet a kizomba szerelmeseinek, ahol gyermeki kíváncsisággal figyeltem, ahogy a sejtelmes sötétségben párok lassan apró lépésekkel, meghitten táncolnak. Figyelmes lettem az ütemes zenére, ami más volt számomra a megszokottól. A buliból hazatérve elkezdtem utánajárni ennek a stílusnak, míg el nem jutottam a kizomba őséhez a sembához. A semba zeneisége, játékos hangulata ismerősen csengett, mivel édesapám afrikai származású (Bissau-Guinea) és gyerekkoromban ebből a kultúrából is kaptam zenei ízelítőt. Innen jött az elhatározás, hogy megtanuljak sembázni és ennek kikerülhetetlen része és alapja volt a kizomba.

Táncolsz-e még más táncokat is? Táncoltál-e korábban más táncokat?

Korábban is belekóstoltam különböző táncokba, pl. fél évvel a kizomba előtt elkezdtem kubai salsat tanulni,  ezek azonban nem voltak számomra meghatározóak.

Mi az, amiért szereted a kizombát? Mit ad neked a kizomba?

Elsősorban a zene, ami megfogott és rabul ejtett. Megoszthatom a partneremmel, hogy hogyan “érzem” a zenét, amire táncolunk, azt az állapotot, amikor egymásra ráhangolódva, összhangban, együtt élvezzük a zene megnyilvánulását a táncban. Ez egy olyan meghitt, felszabadító, szinte meditatív állapotot idézhet elő, ami a mai világunkban ritka és számomra fontos. A tánc által megismerhetjük jobban önmagunkat és parterünket is. Szeretem, hogy rendkívül jó közösségben lehetek, remek emberek között.

Hogyan láttad a kizombát mikor elkezdted? Hogyan látod most? Változtak-e a körülmények? Változott-e valamit a Te szemléleted?

Minden kezdet nehéz és ez nem változott most sem. A kizomba egy fiatal fejlődő tánc és úgy érzem nehéz lépést tartani mind a tanulóknak, mind oktatóknak is. Az elmúlt másfél év alatt egyre több lehetőségünk van Magyarországon külföldi neves tanároktól tanulni. Itthoni tanáraink is folyamatosan képzik magukat, dúskálunk a jobbnál jobb órákban, workshopokban, bulikban, ahol gyakorolhatunk, tanulhatok és jól érezhetjük magunkat.

Mi a célod a kizombázással? Hova akarsz eljutni?

Jelenleg csak szeretnék tanulni és minél többet magamba szívni a táncból, kultúrából. Részt venni a magyarországi és nemzetközi fesztiválokon, bulikon. Hogy ez hova vezet, arra térjünk vissza pár év múlva :-).

Véleményed szerint milyenek a bulik kis hazánkban? Van-e tapasztalatod a külföldi bulikról?

Szerintem itthon egyre több és változatosabb, káprázatos helyszínű bulin vehetünk részt, szinte már nehézséget okoz mindegyikre eljutni. Mostanra el lettünk ilyen szempontból kényeztetve, mert tudomásom szerit külföldön is ritkaságnak számít az ilyen mennyiségű lehetőség. Részt vettem már pár nemzetközi bulin is, ami összehasonlítva talán zeneiségében tért el a hazaiaktól. Ott sokkal inkább az autentikusabb vonal volt hangsúlyos, ami az itthoni füleknek talán szokatlanabb lehet.

Mit üzennél azoknak, akik most kezdtek el kizombázni? Milyen tanácsod adnál nekik?

Használjanak ki minél több lehetőséget a tanulásra és járjanak minél több buliba. Ettől fejlődhetnek a legtöbbet :-). Remek oktatóink vannak, akiktől lehet és érdemes is tanulni.

Mit üzennél azoknak, akik még nem kezdtek el kizombázni, miért kezdjék el? Mire készüljenek fel?

Feltétlen próbálják ki, mert sok mindent kaphatnak, tanulhatnak ettől a tánctól. Nehezebb és többről szól, mint ahogy ez kívülről látszik és elsőre a legtöbben megítélik. Egy nagyon jó lehetőség azok számára is, akik közelebb akarnak kerülni önmagukhoz, meg akarják tanulni vagy el akarják engedni az irányítást és ez által át akarják adni magukat egy rendkívüli flow érzésnek :-).

Milyen típusú kizomba (beleértve a sembát, afrot is) zenét szeretsz? Van-e kedvenc előadód?

Szinte minden stílusban megtalálom a kedvenceimet. Ha ki kellene emelni  előadókat, akkor Mika Mendes, Elji Beatzkilla, Badoxa-t tudnám megemlíteni, illetve több neves DJ remek kizomba remixeket rak össze hétköznapi számokból.

Az interjút készítette: Bata Kinga

Cake-Bali Marcell