KizZona – Kiss Adrienn Top 10


KizZona – Special Guest: Kiss Adrienn

event_1118

Info: https://www.facebook.com/events/426158257578151/

KIss Adrienn Kizomba Top 10

Mini interjú

 

Mikor kezdtél el kizombázni?

Két éve kezdtem el kizombázni, 2013 nyarán.  Az egyik “Salsa a tónál” buliban a vonalas salsat egy terembe tették a kizombaval, amik fél óránként váltották egymást. Az egyik salsa blokk után maradtam nézelődni, megnézni a kizombásokat, kíváncsi voltam milyen is ez a tánc. Korábban csak néhány embert láttam ilyet táncolni például Szilvuplében és már akkor nagyon tetszett. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy a fiúk felkérnek táncolni és elkezdtem ráérezni a zene lüktetésére, és későbbi alkalmak során egyre jobban és jobban követtem az engem felkérő fiúkat. Mivel korábban már táncoltam más táncokat is, így hamar belejöttem a kizombába. Egyszerűen ment minden magától.

Miért kezdtél el kizombázni?

Eleinte a puszta kíváncsiság motivált és az az érzés, hogy ne kelljen ácsorognom a táncparkett szélén akkor sem ha a salsa esten néhány kizomba számot játszanak.  2012 decemberében a Latinfo-s támogató bulin már több embert láttam kizombát táncolni, és volt egy külföldi a fiú, aki nagyon szépen táncolt az egyik lánnyal, néhány bonyolultabb figurát is bedobott és lenyűgözött, hogy ilyet is lehet. Akkor éreztem, hogy nekem kell ez a tánc, meg kell tanulnom, ki kell próbálnom magam benne. Azóta minél többet kizombázok annál inkább érzem, hogy nem tudok ettől a tánctól elszakadni, úgy érzem megtaláltam magam benne.

Táncolsz-e még más táncolkat is? Táncoltál-e korábban más táncokat?

Mostanában a kizombára illetve sembára összpontosítok, így nagyon kevés időm, energiám van más táncos estre eljutni pl.: argentin tangó. Továbbá a kizomba mostanában olyan mélyen leköt, hogy akkor is a kizomba teremben maradok, amikor nem messze ott a salsa terem. Ritkán van időm 1-1 argentin tangós estre, azaz Milongára lejutni vagy vonalas salsa estre.

A táncot kb. 5 éve kezdtem kubai salsával, aztán az argentin tangó következett, amit körülbelül 3 éve kezdtem el tanulni, majd nem sokkal utána vonalas salsából az ON1-t kezdtem elsajátítani.

Mi az, amiért szereted a kizombát? Mit ad neked a kizomba?

A kizomba egy hihetetlen mély “flow” állapotba képes eljuttatni, amelyet néha mint meditatív “bliss” élményként emlegetnek. Nagy megnyugvást és örömet okoz, elképesztő érzés, amikor semmi más nem létezik a világon, mint a zene, a partnered és te, ahogy elkezdtek a zene ütemére táncolni. Olyan mintha párhuzamos dimenzóba, egy külön világba lépnék be, mintha kinyitnám az ajtót és egyszer csak ott lennék csodaországban. Képes vagyok teljesen ellazulni, átadni magam a zenének és partnerem vezetésének, ilyenkor minden feszültség elpárolog és megszűnik a világ körülöttem létezni. Amikor kizombázok elveszem a táncban, ugyanakkor megtalálom benne önmagam. Emellett azt is szeretem a kizombában, hogy megváltozik az idő érzékelése, a pillanat olykor soha véget nem érőnek hat, ugyanakkor órák illannak el tánc közben, mintha percek lennének.

Ezt nehéz megfogalmazni, de a kizomba a határtalanság érzésével ajándékoz meg, valahogy egyik pillanatról a másikra minden lehetségesnek tűnik, pl.: egy perccel korábban még nem ismertem egy figurát, majd a következőben már igen, vagy hogy egyik pillanatról a másikra ismerek meg embereket, akik különböző országokban élnek és még folytathatnám a sort.

Szerintem a kizomba attól olyan csodálatos, hogy a kapcsolódásról, a férfi és nő összekapcsolódásról szól, és ha megvan közöttük a harmónia, akkor fantasztikus táncélményekhez jutnak, amely feltölti az embereket testileg-lelkileg. További előnye a kizombának, hogy itt nincsenek maszkok, nincs színlelés, itt önmagadat adod, ugyanis a hétköznapi életben sokszor az ellenkezőjét tapasztalom, az emberek fölvesznek egy maszkot és elbújnak mögé, szerintem a táncban nem lehetséges másnak színlelni magad, mint amilyen valójában vagy.

Hogyan láttad a kizombát mikor elkezdted? Hogyan látod most? Változtak-e a körülmények? Változott-e valamit a Te szemléleted?

Rengeteget változott a szemléletem a kizombáról, mikor elkezdtem tanulni annyit tudtam róla, hogy Angolából ered és közel táncolják egymáshoz, és egyfajta kuriózum volt számomra, mert viszonylag kevesen és kevés helyen táncolták.

Mostanra a KCH és a külföldi festiválok, külföldi táncosok révén sokkal árnyaltabb és összetettebb lett számomra a kép, mind zeneileg, mind a különböző stílusokat, stílusirányzatokat tekintve. Mára szerintem sokkal elterjedtebb a kizomba, mint néhány éve,nekem az újabban terjedő urban kizz a kedvencem, azonban azt is felfedeztem, hogy a semba is sok vidám pillanatot tartogat és az afrohouse-t is egyre inkább megkedvelem.

 Mi a célod a kizombázással? Hova akarsz eljutni?

Elsősorban kellemes élmények szerzése illetve adása az aktuális táncpartnernek. Szeretnék minél több fesztiválra eljutni, sokat tanulni, fejlődni a kizombában és egyszer talán tanítani is.

Véleményed szerint milyenek a bulik kis hazánkban? Van-e tapasztalatod a külföldi bulikról?

Szerintem nagyon jó bulik vannak hazánkban, nagy előny, hogy egy héten többször is vannak kizomba bulik különböző helyszíneken. Tehát elég gyakorinak mondhatóak a kizombás események, és nagyon jó dolognak tartom, hogy időről időre ellátogatnak hazánkba külföldi oktatók, sokat lehet tanulni tőlük, nyitottak, lehet kapcsolatot építeni, barátságot kötni. Mostanában igyekeztem eljutni külföldi helyszínre is, A Summer Sensual Days és Croatian Summer Salsa Festival Rovinjban engem teljesen lenyűgözött és magával ragadott, amit esetleg a magyar bulikból hiányolok, hogy ritkán van afrohouse animáció, pedig nagyon jó tud lenni, nagyon mókás és újszerű élményt ad, illetve a semba még sok ember, sok fiú számára mumus, sokan azt mondják: „Jajj semba, azt nem tudok.” Pedig az is nagyon élvezetes tud lenni, és kiváló oktatók is vannak Budapesten, akiktől el lehet sajátítani a semba fortélyait is.

Mit üzennél azoknak, akik most kezdtek el kizombázni? Milyen tanácsod adnál nekik?

Azoknak, akik most kezdik el tanulni a kizombát azt tanácsolom járjanak le sokat buliba gyakorolni, nem kell tartani attól, hogy valaki kezdő, szerintem rendkívül befogadó ez a közösség, minél előbb lejön buliba annál hamarabb sajátítja el az órán tanultakat. Ha tehetitek a későbbiek folyamán menjetek ki külföldi fesztiválra, mert az egy más világ, a kizomba pozitív hatásai hatványozottan érvényesülnek, sokat lehet fejlődni és sok más kultúrából származó emberrel lehet megismerkedni,táncolni. Fantasztikus élmény!

Mit üzennél azoknak, akik még nem kezdtek el kizombázni, miért kezdjék el? Mire készüljenek fel?

Azért kezdjék el a kizombát, mert sok jó élménnyel lehetnek gazdagabbak, sok embernek fejlődik az önismerete a kizomba által, megtanulja hogyan lehet a másikat közel engedni. Nem kell megijedni a közeli tartástól, a tarraxától sem. Nem olyan, mint amilyennek kívülről látszik, nem az egymáshoz „dörzsölődésről” szól, ez egy téves sztereotípia.

Aki elkezdi nagyon sok kellemes élményre készülhet fel, és olyan közösségre, akiknek közös a szenvedélyük a tánc, a kizomba.

Milyen típusú kizomba (beleértve a sembát, afrot is) zenét szeretsz? Van-e kedvenc előadód?

Igazából sokfajta zenét szeretek hallgatni a kizomba, a ghettozouk, a semba és az afrohouse számomra mind értékes zenék. Nekem akkor jó igazán egy buli zeneileg, ha minél változatosabb, nem egysíkú, és nemcsak azokat a zenéket hallom, ami minden buliba lemegy. Íme néhány előadó, akiket preferálok: Dj Radikal, Mestah, Elji Beatzkilla, Elizio.

Az interjút készítette: Bata Kinga

Kiss Adrienn